A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Metal teknolojisi alanı, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özelliğinden dolayı ülkeler metal teknolojisi alanının geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.
Metal teknolojisi; metal ve metal alaşımlarının sıcak ve soğuk olarak şekillendirildiği, çeşitli metallere ısıl işlemlerin uygulandığı, metallere değişik konumlarda kaynak, perçin ve cıvata ile birleştirmelerin yapıldığı, metal mobilya ve doğrama, metal süsleme ve çelik konstrüksiyon işlerinin yapıldığı bir alandır. Binaların pencere ve kapıları, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır. Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.
B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
- Kaynakçılık
- Isıl İşlemciliği
- Çelik Yapılandırmacılığı
- Metal Doğramacılığı
KAYNAKÇI
Tanımı
Elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı, tig, mig-mag ve toz altı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan, farklı kalınlıktaki gereçleri elektrik arkı ve plazma ile kesebilen nitelikli kişidir
Görevleri
- Teknik resim çizmek.
- Soğuk şekillendirme işlerini yapmak.
- Elektrik direnç kaynağı yapmak.
- Elektrik ark kaynağı yapmak.
- Elektrik arkı ile kesme yapmak.
-Koruyucu gaz (mig-mag, tig) kaynağı yapmak.
- Tozaltı kaynağı yapmak.
- Büyük ve küçük çaplı boruların kaynağını yapmak.
- Oksi-gaz kaynağı yapmak.
- Oksi-gaz ile kesme yapmak.
- Çelik olmayan gereçlerin kaynağını yapmak
- Malzeme muayene yöntemlerini bilmek ve uygulamak.
- Sertlik ölçme işlerini yapmak.
- Bilgisayar destekli çizim yapmak.
- Elektrik direnç kaynak makinesi